Onderweg
HomeSport Events zijn non-stop tochten, die dag en nacht doorgaan. Voor de veiligheid van alle teams worden er de nodige maatregelen getroffen. Op de routes vind je checkpoints om uit te rusten, bij te tanken of je te laten masseren. Ook wordt daar voor extra energie gezocht met avondeten, ontbijt, fruit en snacks. Onderweg word je aangemoedigd door betrokken vrijwilligers, muziek en juichende supporters.
Veiligheid onderweg
Tijdens de tocht ben je altijd met twee mensen onderweg: sporters en/of een begeleider. Bij de Runners heeft elke loper een begeleider op de fiets bij zich. De organisatie brengt mogelijke onoverzichtelijke of gevaarlijke punten op de route in kaart. Als nodig worden aanvullende maatregelen genomen zoals het plaatsen van waarschuwingsborden, extra verlichting of verkeersregelaars.
Houd je te allen tijde aan de verkeersregels. Blijf communiceren met je teamleden als je onderweg paaltjes, hobbels of kuilen tegenkomt. Ben je HomeRider, en wil je meer weten over gedrags- en verkeersregels in het wielrennen? HomeSport Events volgt de gedragscode van NFTU.
Track&Trace
Voorafgaand aan het event ontvang je als team een track & trace. Het is verplicht voor het tweetal dat onderweg is deze track & trace bij zich te dragen. Op die manier weet de organisatie te allen tijde waar de sporters zijn.
Sporten in de nacht
HomeSport-teams sporten een aantal etappes (deels) in het donker. Elke deelnemer is in het donker verplicht om een hesje met ledverlichting te dragen. Ook de HomeRiders en de begeleiders van de HomeRunners moeten goede verlichting hebben op de fiets. Met het samenstellen van de routes wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met goed verlichte paden.
Voor de donkere etappes kunnen HomeRiders kiezen een scooter als voorrijder te hebben. Dit kan HomeSport Events regelen, maar een team kan dit natuurlijk ook zelf regelen. Deze kan dan navigeren en is tevens een mooi en goed zichtbaar ijkpunt voor de sporters.
Volgauto’s
Als team regel je je eigen logistiek. Elk team heeft een eigen volgauto. Zo vervoeren jullie materiaal, eten en drinken, en brengen jullie de ‘rustende’ teamleden van checkpoint naar checkpoint.
Voor de volgauto’s is er een routeboek met een gedetailleerd routeplan en de belangrijkste stoppunten onderweg. Houd je als volgauto aan de verkeersregels. Voorkom ook dat politie en gemeenten de organisatie aanspreekt op onveilig rijgedrag. Zo garanderen we samen dat zij ook in de toekomst willen meewerken aan dit event.
Voor de volgauto kun je een parkeerkaart aanvragen bij de organisatie. Let op dat je bij de aanvraag de juiste gegevens van je auto doorgeeft. Dat is belangrijk voor de organisatie: zij weten dan op welke plek je auto geparkeerd kan worden. Zo zijn er bijvoorbeeld andere plekken nodig voor personenauto’s of busjes.
Weersomstandigheden
De organisatie volgt voorafgaand en tijdens het HomeSport-weekend de weersomstandigheden op de voet. Bij eventuele weerrisico’s, zoals harde windstoten, kou, zware neerslag, onweer of extreme hitte, worden deelnemers gewaarschuwd. Zorg dat je voorbereid bent op allerlei weertypen en zorg voor voldoende hydratatie en zonbescherming. Extra kleding, droog en warm voor ’s nachts, is aan te raden.
Verzekering
Meedoen aan sport- en spelevenementen is op eigen risico. Dit geldt ook bij HomeSport Events. De organisatie is niet aansprakelijk voor enige schade die de deelnemer mocht lijden als gevolg van de deelname. De HomeSporter (of begeleider) is verantwoordelijk voor schade aan zichzelf of aan derden, en ook voor diefstal en schade aan materiele zaken. Conform het reglement zijn deelnemers verplicht zich hiervoor zelf te verzekeren.
Gezondheidsverklaring
Sporters wordt van tevoren gevraagd een medische verklaring te ondertekenen. Bij enige twijfel over je eigen gezondheid of die van je teamgenoten stop je direct met fietsen, hardlopen of wandelen en neem je contact op met het medische team. Het Ronald McDonald Kinderfonds adviseert iedere deelnemer zich (sport-)medisch te laten keuren.
Veelgestelde vragen
Voor deelname aan HomeSport Events is een gezonde basisconditie gewenst. We vragen sporters van tevoren een medische verklaring te ondertekenen. Deze verklaring wordt digitaal ingevuld en teams ontvangen 'm voorafgaand aan het evenement per mail. Daarnaast kan je het zo zwaar maken als je zelf wil. Heb je een mindere conditie? Dan sport je bijvoorbeeld maar één of twee etappes. Bij enige twijfel over je eigen gezondheid of die van je teamgenoten tijdens HomeSport Events stop je direct met fietsen en neem je contact op met het medische team.
Ja, de teams worden door de organisatie gevolgd via een tracker die zij verplicht de gehele route bij zich dragen. Deze informatie wordt gebruikt om medische assistentie te kunnen sturen en om de veiligheid van de deelnemers te kunnen monitoren. Ook is het leuk dat begeleiders, familie, vrienden en andere geïnteresseerden je zo via de website en de speciale HomeSport Events app kunnen volgen. Bovendien kunnen we teams dankzij de tracker helpen om op de route te komen, als ze wellicht even zijn afgeweken.
Voor de volgauto’s wordt een routeboek beschikbaar gesteld met een gedetailleerd routeplan. Ook vind je in dit routeboek de belangrijkste stoppunten onderweg. Houd je als volgauto altijd aan de verkeersregels. Zeker op provinciale wegen. Zo voorkom je ongelukken en zo voorkom je ook dat we door politie en gemeenten worden aangesproken. Fijn, want we willen graag ook voor de komende jaren hun medewerking.
Ja, elke deelnemer in het donker is verplicht om een hesje met ledverlichting te dragen. Ook de wielrenners en de begeleiders van de hardlopers moeten goede verlichting hebben op de fiets. HomeSport Events is een 24-uurs tocht en we sporten dus ook een groot gedeelte in het donker. Ons advies is te kiezen voor verlichting die minimaal 8 uur kan branden met een lichtopbrengst van minimaal 200 lumen.
HomeSport Events is sponsortocht die 24 uur doorgaat. Die 24 uur staan symbool voor de zorg van ouders voor hun zieke kind; die gaat ook 24 uur per dag door. Daarnaast horen wij van de deelnemers dat het sporten in de nacht meerwaarde heeft. Het geeft zowel op sportief gebied als qua beleving een extra dimensie.
Teams sporten een aantal etappes (deels) in het donker. HomeSport Events neemt allerlei voorzorgsmaatregelen om het sporten in de nacht zo veilig mogelijk te maken. Zo is elke deelnemer in het donker verplicht om een hesje met ledverlichting te dragen (het teampakket bevat hesjes voor alle sporters). Ook de wielrenners en de begeleiders van de hardlopers moeten goede verlichting hebben op de fiets. Met het samenstellen van de routes wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met goed verlichte paden en goed geasfalteerde wegen.
Voor de donkere etappes kunnen wielrenners kiezen een scooter als voorrijder te hebben. Dit kan HomeSport Events regelen, maar een team kan dit natuurlijk ook zelf regelen. Deze kan dan navigeren en is tevens een mooi en goed zichtbaar ijkpunt voor de sporters. Net als de wielrenners dienen de scooters zich aan de verkeersregels te houden.
We raden aan om met het volledige team minimaal twee keer 's nachts te trainen, om goed voorbereid te zijn op sporten in het donker. De ervaring van de voorgaande edities leert dat er, mede door de hoge kwaliteit van voet- en fietspaden in Nederland, zelden problemen zijn. Tip: spreek met je team duidelijke en korte commando's af. Bijvoorbeeld: 'paaltje, scherpe bocht links, stop', etcetera.
Op ieder checkpoint is een EHBO post aanwezig en er rijdt een mobiel EHBO team rond dat je via HomeSport Events Headquarters kan oproepen. Headquarters stuurt vervolgens een medisch team naar de locatie waar jullie je op dat moment bevinden. Uiteraard kan je in het geval van ernstige gevallen direct 1-1-2 inschakelen (licht in ieder geval HomeSport Events Headquarters in).
De organisatie zorgt voor een route die zo overzichtelijk mogelijk is. Mochten er toch enkele gevaarlijke punten op de route zijn, dan worden de nodige maatregelen getroffen, zoals het plaatsen van waarschuwingsborden, extra verlichting of het verzorgen van verkeersregelaars. Houd je te allen tijde aan de verkeersregels. Blijf ten slotte goed communiceren met je teamleden als je onderweg paaltjes, hobbels of kuilen tegenkomt.
Op de route zijn een aantal checkpoints ingericht. Op de checkpoints kunnen deelnemers en begeleiders eten en drinken, even uitrusten en opfrissen. Naast de checkpoints vind je verschillende cheerpoints langs de route, om er samen een groot feest van te maken. Bij de cheerpoints word je op verschillende manieren toegejuicht en aangemoedigd.
Ja, teams regelen hun eigen logistiek. Dat maakt HomeSport Events een extra leuke uitdaging. Tips? Check de informatie bij ‘logistiek’ op de pagina met handige documenten of neem contact op met de organisatie.
Voorafgaand aan het startschot van HomeSport Events wordt bekendgemaakt met welk bedrag de HomeSporters aan hun geweldige prestatie gaan beginnen. Uiteraard komen er ook tijdens en na het weekend nog donaties binnen. Samen gaan we ervoor om zoveel mogelijk overnachtingen te realiseren voor gezinnen, op loopafstand van hun zieke kind in het ziekenhuis.
De foto’s en video’s van HomeSport Events worden gedurende het weekend uiteraard op de socialmediakanalen geplaatst. Na het weekend verschijnen de foto’s op de website van HomeSport Events. Heb je zelf een mooie foto of video? Deel hem met ons via social media of [email protected]!
Elke discipline kent een eigen afstand en route. Wielrenners fietsen 500 kilometer, hardlopers rennen 240 kilometer, wandelaars lopen 120 kilometer en de combinatieteams leggen 280 kilometer af. Alle routes zijn opgesplitst in zes etappes, met na elke etappe een checkpoint. Per discipline zijn de etappes ongeveer even lang:
- Etappelengte wielrenners: +/- 80 kilometer
- Etappelengte hardlopers: +/- 40 kilometer
- Etappelengte wandelaars: +/- 20 kilometer
- Etappelengte combinatieteams: +/- 80 kilometer wielrennen, +/- 40 kilometer hardlopen en +/- 20 kilometer wandelen.
Op dit moment wordt hard gewerkt aan de routes voor HomeSport Events 2025. De definitieve routes worden in de loop van 2025 gedeeld. Houd hiervoor ook de routepagina in de gaten.
Gedurende het weekend worden er op de checkpoints maaltijden, drinken en snacks aangeboden. Hier kunnen deelnemende teams en vrijwilligers gebruik van maken. Bij de start en finish kan het aanwezige publiek (tegen betaling) ook gebruikmaken van het cateringaanbod. Het betreft een (deels) vegetarisch cateringaanbod. Voorafgaand aan HomeSport Events wordt een cateringoverzicht gedeeld met daarop welke snacks en maaltijden je op welke locatie kunt verwachten. Heb je specifieke dieetwensen of allergieën? Dan vragen we je, mede in het kader van duurzaamheid, om in je eigen catering te voorzien.